За нас

Историята на ресторант Кохинор

индийски ресторант Кохинор отваря врати на 31 март 2008 г. и благодарение на успешната работа на целия си екип е високо ценен от своите клиенти и получава високи отзиви за своята кухня и обслужване. Както всяко начало и това беше много трудно, но чрез сплотеността на екипа и любовта към индийската кухня, съчетани с перфекционизъм във всяко едно отношение, Кохинор много бързо се превърна в един от популярните и модерни ресторанти в София. Идеята за индийски ресторант се появи в края на 2007 г., поради липсата на добри ресторанти с индийска кухня в България и в частност в София. По това време този тип кухня не беше особено популярна в България и в началото посетителите на ресторанта бяха основно хора, които бяха пътували или живяли в чужбина, както и чужденци живеещи в България. С годините все повече хора, започнаха да оценяват индийската кухня, като не просто екзотична и различна, но и като изключително здравословна, балансирана и невероятно вкусна. Внимателно селектираните подправки, които използваме са не само за да придават на ястията уникалният и интересен аромат, но много от тях са били използвани през вековете за лечение и здравословен и дълъг живот.

Първоначално ресторанта се намираше на ул. "хан Аспарух" N3 и разполагаше само с 50 места вътре и 10 места в градината.

Поради непрекъснато увеличаващият се интерес към ресторанта и индийската кухня, на 1 декември 2013 г. ресторанта се премести на ново място - ул. "Княз Борис I" N7, където вече е разположен в самостоятелна къща с предна - лятна градина и задна - зимна градина. Ресторанта е разпределен на два етажа - първият етаж се състои от малка и голяма зала за клиенти, а вторият етаж се състои от една голяма зала за клиенти с романтична камина. в новият си дом, ресторант Кохинор разполагаше с 65 места вътре и 35 места в градината.

На 1 февруари 2019 г., индийски ресторант Кохинор се премести отново и следвайки традицията си, вече се помещава в още по-голяма сграда, с повече места и комфорт за своите клиенти. Новият адрес предлага освен повече места, както вътре, така и отвън, но също така с удобната си локация е на по-достъпно за паркиране място, както и вече е разположен с лице на булевард "Гоце Делчев" N67. На новото си място ресторант Кохинор, вече разполага с над 80 места вътре и след пълното отваряне на външните си градини, ще разполага с 70-80 места в отвън. Можете да разгледате актуални снимки от ресторанта в галерията.

Кохинор

Името на ресторанта - Кохинор (в превод от хинди - "планина от светлина"), представлява 105 каратов диамант, който в продължение на хиляди години най-големият познат диамант в света. Добит е в Голконда в щата Андхра Прадеш в южна Индия и е принадлежал на различни индийски и персийски владетели, които са водили много войни с цел да притежават безценният камък. Впоследствие диамантът Кохинор става притежание на Кралство Великобритания и в момента е част от кралската корона. Все още се спори от кога датира самият диамант, като според някои източници той е намерен 3200 г. пр. н. е., а според други - 5000 г. пр. н. е. До преди 300 години единственият източник на диаманти в света е бил Голконда в Индия, като след това са открити диамантени находища и в Бразилия и ЮАР. Искрено се надяваме, и това е нашата основна цел, да превърнем индийски ресторант Кохинор в едно бижу на автентичната индийска кухня сред всички ресторанти в София.

Индия е една от най-големите държави в света и поради това самата индийска кухня не е само един вид, но най-общо може да се раздели на северна, южна, източна и западна. Въпреки многото общи черти между различните видове индийска храна всеки регион има свои екзотични специалитети и особености. Много от ястията в индийската кухня произлизат от много индийски празници и фестивали, но в последствие са се наложили като ежедневна храна. Още преди пет хиляди години различните характерни индийски подправки (кардамон, черен пипер, куркума, синап и др.) са се отглеждали в Индия, като са донесени в Европа значително по-късно. Интересен факт е, че първата индийска подправка донесена в Европа и придобила популярност е черният пипер.

Индийската кухня

В момента индийската кухня се радва на все по-голяма популярност в целия свят. Според проучвания във Великобритания, най-любимото ястие на англичаните е пиле тика масала, изпреварвайки дори традиционните специалитети като риба и пържени картофи. Като добавим към това и факта, че индийската кухня е характерна със здравословния си начин на приготвяне на ястията, използвайки много диетични и здравословни съставки и подправки, не е чудно че в днешния забързан свят, където хората се хранят главно с нездравословна храна, индийската куйня става все по-популярна и предпочитана от хората, които пазят здравето си. Все повече ресторанти, в опита си да намалят своите разходи, използват все повече полу-готови ястия, съдържащи множество вредни химикали и консерванти. При нас в индийски ресторант Кохинор можете да сте спокойни, че всяко ястие се приготвя на момента от изцяло натурални съставки и по оригинални традиционни рецепти от Индия. Продуктите, които използваме се доставят пресни ежедневно от внимателно подбрани доставчици от цяла България и региона на София. За да можем да гарантираме максимално автентичният вкус на ястията част от подправките ни се доставят директно от Индия и Великобритания.

Изключително популярни в индийската кухня са вегетарианските ястия, тъй като в Индия над 40% от населението са вегетарианци или вегани. Поради това индийската храна със своето разнообразие е предпочитана от вегетарианците и веганите по цял свят. В индийски ресторант Кохинор, ще намерите голямо разнообразие от храна, подходяща за вегетарианци и вегани. Поради големият интерес към безмесните индийски ястия, те са се развили изключително много като отделено направление в индийската кухня и са изключително вкусни и интересни, не само за хората, които не консумират месо, а и за тези които постят или просто искат да хапнат по-леки ястия.

Месото, което използваме в индийски ресторант Кохинор е с халал сертификат, което не само гарантира качеството му, но и подсигурява клиентите ни, че консумират месо, което не съдържа химикали, антибиотици, както и хормони на стреса.

Освен екзотична индийска кухня, комбинирана с приятна индийска музика, при нас можете да се насладите и на специално селектирани от водещи български сомелиери от Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери - вина и други напитки. Индийски ресторант Кохинор е много популярен като романтичен ресторант, подходящ за срещи с любимата половинка, за посрещане на тържества и различни поводи. Ресторанта е посещаван често, както от туристически групи, така и от фирми, провеждащи своите фирмени партита в ресторанта, защото определено така можете да впечатлите както вашите колеги, служители, така и вашите бизнес партньори.

Индийски ресторант Кохинор е награждаван многократно със сертификат за отличие - "Certificate of Excellence" от най-популярният туристически сайт - TripAdvisor. Ресторант Кохинор, също така е печелил и множество други награди и е бил неколкократен фаворит във фестивала Sofia Restaurant Week, като през 2018 печели първо място.